De kracht van conflicten

In situaties waarin je regelmatig met elkaar samenwerkt is het vanzelfsprekend dat je het niet altijd met elkaar eens bent. Dit is niet negatief. Verschillen van mening kunnen juist leiden tot een nieuw inzicht en een betere samenwerking.

Wanneer er tegenstrijdige belangen zijn is het goed om te weten dat mensen verschillende communicatiestijlen hanteren bij het omgaan hiermee. Als je jong bent, ben je over het algemeen nog beperkt in je vaardigheid. Of je bent vooral geneigd om snel toe te geven omdat je vriendjes wilt blijven of je houdt juist voet bij stuk omdat je een heel duidelijk plan voor ogen hebt.

Als je het omgaan met conflicten nader onderzoekt kom je uit bij Kenneth W. Thomas en Ralph H. Kilmann en hun conflict mode instrument. Zij beschrijven vijf verschillende manieren hoe je met tegenstrijdige belangen om kunt gaan. Op internet kun je op verschillende sites de Thomas Kilmann test invullen om zicht te krijgen op je eigen voorkeursstijl.

In het onderwijs zouden ‘conflicten’ wat mij betreft er meer bij mogen horen en als normaal mogen worden gezien. Het woord conflict (onenigheid) heeft een negatievere bijklank dan nodig. Je merkt dat juist wanneer meningen elkaar kruisen je wordt uitgedaagd om nog beter na te denken over je eigen mening of ideeën.

Naar mijn idee worden inhoudelijke conflicten te vaak vermeden, omdat het belang van een goede relatie met elkaar vooropgesteld wordt. Helaas creëert dit dan ook vaak een sfeer van inhouden en uithouden met elkaar waar verschillen van mening uitgroeien tot ergernissen over en weer en een “ja zeggen en nee doen mentaliteit”.
Voor een krachtig samenwerkend team is het belangrijk om te leren omgaan met conflicten, te weten dat een hartstochtelijke discussie soms nodig is voor een gezamenlijke visie of om onderliggende problemen op tafel te krijgen.

Met dit blog reik ik materialen aan waarmee je leerlingen nader kunt laten kennismaken met de vijf verschillende conflictstijlen. En met het bijgevoegde ganzenbordspel kun je hen stimuleren in het gebruik van deze verschillende stijlen.

Elke stijl kan in bepaalde situaties positieve effecten hebben, terwijl ze in andere situaties juist negatief uitpakken. De spelsituatie nodigt je uit om te experimenteren met verschillende stijlen. Je medespelers zullen aangeven welk effect deze stijl in deze situatie heeft.

Heb je voor dat je gaat spelen behoefte aan meer informatie over conflictstijlen, verwijs ik graag naar onderstaande links:


Tot slot ben ik natuurlijk benieuwd naar jullie ervaringen met het spel en mocht je aanvullingen hebben op de situatiekaartjes nodig ik je van harte uit te reageren.

Wanneer je het spel wilt spelen en je hebt andere situatiekaartjes nodig die passend zijn bij jouw situatie kan je natuurlijk ook mailen, dan denken we graag met je mee voor passende kaartjes.

 

Corrine

 

bijlagen:
speelveld
spelregels
situatiekaartjes
conflictstijlkaartjes
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *